Bij het douchen komt veel waterdamp vrij. Indien er geen (goede) ventilatie aanwezig is wordt de waterdamp niet afgevoerd en kan hierdoor schimmelvorming ontstaan. In dit artikel leest u waarom een badkamerventilator noodzakelijk is en welke typen ventilatoren er zijn.

Een raam openzetten?

De eerste reactie is dan om een raam open te zetten, zodat de waterdamp de ruimte kan verlaten. Helaas is het niet zo eenvoudig, de koude buitenlucht kan namelijk de vocht niet goed opnemen.

De badkamerventilator

Een badkamerventilator voert de vochtige lucht weg en is daarom noodzakelijk voor een schone badkamer en een gezonde omgeving. Welke het beste in uw ruimte past, leest u hieronder. Het kiezen van de juiste ventilator is belangrijk, omdat anders niet goed afgevoerd wordt en het systeem zijn functie niet kan volbrengen.

Opbouw of inbouw

De verschillen tussen een inbouw en opbouw afgebeeld

De eerste keuze die gemaakt moet worden hangt van twee dingen af: het beschikbare budget en de ruimte die aanwezig is. Beide installaties zullen vrijwel evenveel warme lucht af kunnen voeren.

De opbouwventilator is namelijk eenvoudiger te installeren en goedkoper. Deze wordt aan de wand of in het plafond geïnstalleerd. Dit brengt ook gelijk het nadeel; hij is namelijk zichtbaar en kan door de bewoner hoorbaar zijn.

De inbouwventilator daarentegen is ingewikkelder om te installeren, omdat deze in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen wordt gemonteerd. Deze is daardoor wel netter en levert de bewoner minder lawaai op. Ook levert in de meeste gevallen meer vermogen dan de opbouwventilator. Voor deze constructie moet echter wel gewoon ruimte aanwezig zijn. Zie in de afbeelding hierboven de verschillen.

Het benodigde vermogen

Om vervolgens genoeg lucht af te voeren moeten de eisen van het bouwbesluit aangehouden worden. Deze geven aan dat minimaal 25 m³/h in het toilet afgevoerd moeten worden en in de badkamer minimaal 50 m³/h.

De bediening

Als laatste moet u nog kiezen hoe de badkamerventilator bediend mag worden. Wij hebben de meest voorkomende oplossingen op een rijtje gezet.

 

Een 3-standen schakelaar

Schakelaar of trekkoord. Deze spreekt voor zich. U kunt de ventilator aan- en uitzetten met een schakelaar of trekkoord. Eenvoudig te bedienen en goedkoop, maar niet de meest effectieve oplossing. Zet je deze namelijk uit nadat je omgekleed bent, dan is meestal nog niet alle vochtige lucht afgevoerd. Kies daarom voor een ventilator met een naloop-timer.

 

Een eenvoudige hygrostaat

Hygrostaat. Deze sensor meet de luchtvochtigheid. Zodra de ruimte te vochtig is, schakelt de ventilator zichzelf in. Is de luchtvochtigheid weer in orde, dan schakelt de ventilator zichzelf weer uit.

Bediening d.m.v. bewegingssensor

Bewegingssensor. Ook deze spreekt voor zich. De ventilator gaat alleen aan als er beweging geregistreerd wordt. Hier zit ook het nadeel, want deze gaat ook aan als u andere dingen in de badkamer doet, die geen waterdamp opwekken. Hierdoor wordt de ventilator vaker gebruikt dan nodig is.

Zelf installeren of laten installeren?

Vervolgens moet u de keuze maken om de badkamerventilator zelf te installeren of te laten installeren door een installatiebedrijf. Houdt u er wel rekening mee dat eventuele garanties op de ventilator verlopen, wanneer u deze zelf installeert. U bent dus zelf aangewezen op kosten bij reparatie of defecten.

Bevico installeert alleen voor woningbouwverenigingen en dus niet voor particulieren.

Wilt u ook een gezonde badkamer realiseren voor uw bewoners? Wij gaan graag met u in gesprek! Bel naar 088 4009 500 of mail naar

Klik hier voor al onze oplossingen