Weet u precies waar u op moet letten bij de aanbesteding van ventilatie? Moet u kiezen voor vraaggestuurd, decentraal en mechanisch of juist niet? Wij leggen u graag het een en ander uit, zodat u een betere keuze kunt maken en mee kunt praten tijdens de argumentatie van een ventilatiesysteem. Bij vragen helpen wij u graag in een persoonlijk gesprek.

Waarom ventilatie?

Moderne huizen zijn steeds beter geïsoleerd. Hierdoor blijft de warmte langer vastgehouden en dalen de energiekosten. Een nadeel is minder aanvoer van frisse, verse lucht. Ook vervuilde binnenlucht verlaat de woning minder snel. Het gevolg? Ongezondere situaties in de woningen. Middels natuurlijke- en mechanische ventilatie wordt er genoeg lucht toe- en afgevoerd waardoor de kwaliteit van het binnenklimaat toeneemt.

Ventilatiesystemen A, B , C en D

Allereerst moet een keuze gemaakt worden in het natuurlijk of mechanisch toe- en afvoeren van lucht in de woning.

A – Natuurlijke ventilatie

In de meest traditionele situatie is geen ventilatie aanwezig voor de toevoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht. Verse lucht komt via de raamroosters binnen en wordt vervolgens via roosters weer afgevoerd. Vanuit het principe dat warme lucht stijgt, verlaat de vervuilde lucht de woning via raamroosters of ventilatieroosters in het plafond.

B – Mechanische toevoer en natuurlijke afvoerventilatie

Met dit ventilatiesysteem wordt de toevoer mechanisch geregeld, maar de vervuilde lucht wordt op een natuurlijke wijze afgevoerd.

C – Natuurlijke toevoer en mechanische afvoerventilatie

Dit is het tegenovergestelde van B; de lucht wordt op een natuurlijke wijze toegevoerd en vervolgens mechanisch afgevoerd.

D – Mechanische ventilatie

De afvoer en toevoer van lucht wordt volledig mechanisch geregeld. Hierdoor is het mogelijk een hogere kwaliteit van het binnenklimaat te garanderen. In de meeste gevallen worden filters toegepast in de aanvoer van verse lucht. Hierdoor wordt een gezonder binnenklimaat behaald. Deze filters kunnen ook geluidsreductie realiseren. De bewoner kan er tevens voor kiezen een warmtepomp te laten installeren. De warmtepomp haalt energie uit de afgevoerde lucht en zorgt zo voor een lagere maandelijkse energierekening.

Besturing van de ventilator

Voor de besturing van de ventilator kunnen verschillende methoden gebruikt worden. De besturing van de ventilator en het verschil tussen een opbouw en een inbouw staan beschreven in het artikel over badkamerventilatoren. Voor het gemak staan deze hieronder nogmaals vermeld.

Een 3-standen schakelaar

Schakelaar of trekkoord. Deze spreekt voor zich. U kunt de ventilator aan- en uitzetten met een schakelaar of trekkoord. Eenvoudig te bedienen en goedkoop, maar niet de meest effectieve oplossing. Zet je deze namelijk uit nadat je omgekleed bent, dan is meestal nog niet alle vochtige lucht afgevoerd. Kies daarom voor een ventilator met een naloop-timer.

Een eenvoudige hygrostaat

Vraaggestuurd ventileren. De hygrostaat meet de luchtvochtigheid. Zodra de ruimte te vochtig is, schakelt de ventilator zichzelf in. Is de luchtvochtigheid weer in orde, dan schakelt de ventilator zichzelf weer uit. Deze wijze wordt ook wel vraaggestuurd ventileren genoemd omdat alleen geventileerd wordt wanneer dit nodig is.

Aansturing d.m.v. beweging

Bewegingssensor. De ventilator gaat alleen aan als er beweging geregistreerd wordt. Hier zit ook het nadeel, want deze gaat ook aan als u andere dingen in de badkamer doet, die geen waterdamp opwekken. Hierdoor wordt de ventilator vaker gebruikt dan nodig is.

Inbouw of opbouw

De opbouwventilator is eenvoudiger te installeren en goedkoper. Deze wordt aan de wand of in het plafond geïnstalleerd. Dit brengt ook gelijk het nadeel; hij is namelijk zichtbaar en kan door de bewoner hoorbaar zijn.

De inbouwventilator daarentegen is ingewikkelder om te installeren, omdat deze in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen wordt gemonteerd. Deze is daardoor wel netter en levert de bewoner minder lawaai op.

Bij een inbouwventilator moet ook gekozen worden tussen een buis- en een kanaalsysteem. Het kanaalsysteem levert meer vermogen op en wordt geplaatst tussen twee luchtbuizen. Het buissysteem wordt geplaatst in het luchtkanaal. Deze wordt vooral toegepast voor afvoer van het toilet, omdat het vermogen lager is.

De verschillen tussen een inbouw en opbouw afgebeeld

Centraal of decentraal

Ook moet er een keuze gemaakt worden of er per ruimte of vanuit één centrale plek geventileerd moet worden.

Decentraal

In een decentraal ventilatiesysteem werkt elke ventilator onafhankelijk. Er komen dus geen ventilatiekanalen aan te pas zoals bij een centraal ventilatiesysteem; er is geen doorstroming van lucht tussen de verschillende kamers. Door decentraal te ventileren kan je in de ene ruimte intensiever ventileren, zonder daarvan last te hebben in de andere ruimtes.

Centraal

Ook kunt u ervoor kiezen om de ventilatie voor de gehele woning vanuit één centrale plek te regelen. Er is dus één luchtbehandelingskast of ventilatie-unit die middels ventilatiekanalen de ventilatie in de gehele woning regelt. De ruimtes kunnen hiermee dus niet individueel geventileerd worden. Welke oplossing het beste in uw situatie is hangt af van het budget en uw eisen. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan contact met ons op.

Collectief of individueel

Als beheerder van een complex bent u vaak verantwoordelijk voor het regelen van de kwaliteit van het binnenklimaat. U kunt er dan voor kiezen om voor elke woning elke de ventilatie individueel te regelen, dit betekent dat elke woning zijn eigen ventilatiekanaal naar het dak heeft. Ook kunt u één groter ventilatiekanaal toepassen voor alle woningen, dit heet collectief.

Het voordeel van een collectief systeem is dat de ventilator op het dak staat en er geen geluid hoorbaar is in de woning. Het nadeel van een collectief systeem is dat er maar één ventilator voor alle woningen is. Hierdoor kunnen de bewoners de ventilator niet individueel regelen. Dit is dan ook weer het grote voordeel van een individuele ventilator. De bewoners kunnen deze zelf volledig besturen.

Nieuwe technieken

Ventilatie met een warmte terugwinunit
Een warmte terugwinunit (WTW) zorgt voor mechanische toe- en afvoer van lucht. Schone lucht wordt uit de buitenlucht gehaald en schadelijke deeltjes worden uit de lucht gefilterd. Tegelijkertijd wordt de vervuilde, warme binnenlucht afgevoerd.

Hybride ventilatie
Bij hybride wordt zoveel de af- en/of toevoer geregeld met natuurlijke ventilatie. Zodra er niet voldoende capaciteit beschikbaar is met natuurlijk ventilatie wordt de mechanische ventilatie ingeschakeld. Hiervoor moeten sensoren geïnstalleerd worden die de luchtkwaliteit en/of gerealiseerde luchtstromen regelen.

Gebalanceerde ventilatie
Doordat woningen steeds beter geïsoleerd worden is het mogelijk om een ventilatiesysteem te installeren dat precies evenveel lucht af- als toevoert. In combinatie met een WTW-unit wordt er geen warmte verloren en is dit de meest energiezuinige ventilatie installatie. Een vereiste bij dit systeem is dus wel dat de woning goed geïsoleerd is, anders wordt er veel warmte verloren.

Over Bevico

Bevico, gevestigd in Barendrecht en Amsterdam met een steunpunt in Rijssen, zorgt voor totale ventilatie oplossingen. Wij inspecteren, adviseren, monteren, onderhouden en lossen storingen op, zodat u compleet ontzorgd bent. Wij behalen de meest rendabele en comfortabele ventilatie installatie. Bekijk voor een beter beeld van onze organisatie de cases en onze oplossingen.