De volgende keer dat u gaat douchen moet u naar boven kijken. Grote kans dat er een afzuigventiel in het plafond is gemonteerd. Deze zit niet alleen in uw badkamer, maar ook in de keuken en toilet. Het ventiel zorgt voor het afzuigen van de ´vieze´ lucht in uw ruimte.

Als het goed is komt er eens in de vier jaar een monteur langs om uw mechanische ventilatie na te kijken. Toch is dit niet genoeg om van een optimaal binnenklimaat te genieten. Om hier zeker van te zijn, is het belangrijk om de afzuigventielen tweemaal per jaar schoon te maken. In dit artikel gaan we uitleggen hoe u dit zonder problemen zelf kunt schoonmaken.

Hoe werkt een mechanische ventilatie precies?

In de meeste woningen zit een mechanische ventilatie (afgekort mv). Dit is een systeem dat de lucht en stoom van bijvoorbeeld uw afzuigkap of douche afzuigt. In de keuken, badkamer en douche zitten afzuigventielen. Deze zuigen de te vangen lucht af. Door het afzuigen ontstaat er een onderdruk in de kamers. Hierdoor wordt er schone buitenlucht in uw woning gezogen via raamroosters of een openstaande raam of deur. Het is daarom belangrijk dat de afzuiging door de ventielen goed functioneert.

U kunt de mv via een schakelaar bedienen. Deze bevindt zich in de meeste gevallen in uw keuken. Op een schakelaar van een mechanische ventilatiesysteem zitten doorgaans drie standen. Hierdoor kunt u zelf kiezen welke stand u nodig heeft om de lucht af te zuigen. Door de schakelaar van het mechanisch ventilatiesysteem op droogstand te zetten wordt er meer lucht afgezogen. Ook in de laagste stand, stand 1, zuigt het systeem lucht af. Hierdoor voorkomt u dat het in huis klef en benauwd wordt. Op deze manier werkt de ventilatie wanneer u hem nodigt acht.

Wanneer heeft u welke stand nodig?

  • Deze stand heeft u nodig wanneer u gaat douchen of koken. Ook bevelen wij aan om deze stand te gebruiken wanneer u uw was in de badkamer uithangt. Er komt hier namelijk veel vocht vrij.
  • Om er zeker van te zijn dat de lucht in uw woning vers is, kunt u uw ventilator op deze stand zetten. Zeker als u thuis bent, is deze stand belangrijk. U bent dan verzekerd van schone, verse buitenlucht.
  • U gebruikt deze stand wanneer er overdag niemand thuis is. Ook ’s nachts of als u op vakantie gaat zet u de schakelaar op de laagste stand.

Wilt u meer weten over de werking van een mechanische ventilatiesysteem? Lees hier meer informatie over de basiskennis van ventilatie.

Afzuigventielen schoonmaken

Het is van belang dat u regelmatig uw afzuigventiel schoonmaakt. Door het reinigen van uw ventielen zorgt u ervoor dat de levensduur van uw systeem wordt verlengt.

De afvoerventielen zijn eenvoudig zelf schoon te maken. Het is verstandig om dit minimaal één keer (het liefst twee keer) per jaar te doen met water en zeep. Het ventiel kan gemakkelijk van het plafond worden verwijderd. Doe dit door middel het draaien van het ventiel. Let op bij het verwijderen van het ventiel op de stand. Bij het terugplaatsen moet het ventiel precies in dezelfde stand weer ophangen. Vóór het terugplaatsen van het ventiel kunt u de ingang van het ventilatiekanaal nog even stofzuigen.

Er zijn verschillende soorten en maten afzuigventielen, maar voor alle ventielen geldt:

  • Maak de ventielen één voor één schoon en plaats ze direct terug. Zo voorkomt u dat u de ventielen verwisselt.
  • Verwissel de ventielen onderling niet, omdat ze in veel systemen ingesteld staan op een bepaalde hoeveelheid lucht die bij dat vertrek hoort.
  • Plaats ze steeds op dezelfde wijze terug zoals u ze er ook uitgehaald heeft.

Naast het schoonmaken van de afzuigventielen kunt u heel gemakkelijk ook de toevoerrooster reinigen. Deze bevinden zich in de gevel en rond uw ramen. Reinig de roosters minimaal één keer per jaar of vaker indien dit nodig blijkt. Ook deze roosters zijn eenvoudig schoon te maken. Maak allereerst het binnenrooster los en maak deze schoon met water en zeep. Als het nodig blijkt kunt ook nog met een stofzuiger het binnenwerk van de toevoer schoon maken. Plaats hierna het rooster weer terug. Meestal zijn deze roosters eenvoudig weer los en vast te klikken.

Wilt u er zeker van zijn dat uw mechanische ventilatie goed werkt? Neem dan contact op met Bevico. Wij kunnen u helpen bij het creëren van een gezond binnenklimaat.