Over tien dagen is het zover; de winter gaat in. De temperatuur wordt lager en het leven speelt zich binnen af. Omdat men vaak binnenshuis te vinden is, is goed ventileren erg belangrijk. Vaak worden ramen en deuren goed dicht gemaakt zodat er geen kou doorheen komt. Desondanks is het van belang om verse buitenlucht binnen te laten. In dit artikel leest u waarom u ook in de winter goed moet blijven ventileren.

Waarom goed ventileren tijdens de winter?

In vier van de vijf woningen in Nederland is een schadelijke hoeveelheid huisstofmijt aanwezig. Ook heeft 15% van de woningen schimmel of vochtplekken door slechte ventilatie. Om een fris en gezond binnenklimaat in uw woning te houden is een constante luchtverversing van belang. Hierbij dient gezegd te worden dat alleen het openzetten van een raam of deur in de middagen niet afdoende is. Toch willen bewoners geld en energie besparen door ramen en deuren dicht te houden. Helaas betekent dit een vochtige omgeving waarin huisstofmijt zich makkelijk kan vestigen. Door juist en voldoende te ventileren is er minder vocht en vuil aanwezig in uw woning wat veel narigheid voorkomt.

Slechte ventilatie versterkt vervuilde lucht in uw woning en veroorzaakt sneller allergische reacties en luchtwegproblemen. Eveneens kan slecht geregelde luchtstromen verkoudheid of erger tot gevolg hebben.

Wat is het nut van ventileren?

Over het nut en belang van ventilatie bestaat geen enkele twijfel. Het is levensbelangrijk voor de gezondheid van de bewoners van een huis of appartement dat de vervuilde en vochtige binnenlucht vervangen wordt door verse buitenlucht. De binnenlucht bevat na verloop van tijd veel vocht, koolstofdioxide en schadelijke stoffen. Door verse buitenlucht met veel zuurstof naar binnen te halen, is het gezonder en aangenamer in huis. Die uitwisseling van lucht, dat is ventilatie. Door goed te verluchten voorkom je bovendien hardnekkige, ontsierende en ongezonde vochtproblemen.

Je kunt zelf enkele eenvoudige maatregelen nemen om je woning te verluchten. ’s ochtends de ramen in de slaapkamer een uurtje openzetten, is een klassieker. Durf de ramen ook even wagenwijd open te zetten aan twee kanten van je huis, zodat er een korte maar sterke luchtstroom door je huis waait. Dat is – zeker in de winter – niet altijd even aangenaam, maar zo kun je wel snel je hele woning verluchten.

Een andere belangrijke tip: verwarm voldoende. Wat heeft dat nu met ventilatie te maken, vraag je je misschien af. Wanneer het vocht in de lucht in aanraking komt met een koude oppervlakte, zal het condenseren. Die condens kan aanleiding geven tot vochtproblemen zoals schimmelvorming. Beter is om goed te verwarmen, zodat er geen condens kan ontstaan, én goed te verluchten, zodat de vochtige lucht naar buiten kan.

De kern van ventileren is het 24 uur per dag binnenhalen van frisse lucht en het afvoeren van oude lucht. Je kunt eenvoudig een raam openzetten om te luchten, maar zoals eerder genoemd is dat niet voldoende en zorgt tevens voor een verhoogde energierekening in de winter. Een goede oplossing om toch goed te ventileren zijn luchtroosters. Deze zorgen voor een blijvende luchtverversing op een natuurlijke wijze.

 

Heeft u onderhoud nodig voor uw ventilatiesysteem?

Bekijk onze verschillende onderhoudsvormen. Direct een afspraak maken? Bel 088 – 4009 500 of stuur ons een mailtje.